Kuchnia galicyjska oraz małopolska

Opublikowano 2 miesiące temu
Kuchnia galicyjska oraz małopolska

Podróże i zwiedzanie interesujących zakątków świata równocześnie oznacza poznawanie lokalnej kultury oraz oczywiście kuchni. Ich dania są zazwyczaj bardzo często odmienne od tych, które jadamy na co dzień. Każde państwo jest w stanie zaserwować nam posiłek, który może nas zadziwić i zachwycić. W ten sposób tradycje innych krajów są przenoszone na całą Europę, między innymi do Polski. Jednym z najciekawszych turystycznych miejsc w Polsce jest oczywiście Kraków. To doskonałe miejsce, aby poznać lokalną kuchnię - restauracje w Krakowie serwują pyszne potrawy kuchni galicyjskiej i małopolskiej. Wbrew pozorom mają one ze sobą wiele wspólnego!

Kuchnia galicyjska i małopolska - co je łączy?

Kuchnia małopolska nazywana jest często również galicyjską i ukształtowała się w dużej mierze pod wpływem kuchni austriackiej. W kuchni galicyjskiej znajdziemy potrawy z ziemniaków, które w Polsce są przygotowywane niemalże codziennie. Kolejnym warzywem występującym w obydwóch kulturach jest kapusta, bez której nie powstałby popularny i lubiany kapuśniak, który w Hiszpańskiej Galicji nazwany jest caldo gallego. Na galicyjskich polach tak jak w Polsce uprawiana jest również sałata, fasola, pomidor, burak, cebula. Widać zatem wspólne elementy z kuchnią małopolską, czy nawet ogólnie polską.


Specyficzne galicyjskie potrawy

Typowym daniem w Galicji jest wspomniany już wcześniej "kapuśniak" - cocido gallego - w skład, którego wchodzą: ciecierzyca, wołowina, wieprzowina, kapusta lub liście rzepy, ziemniaki oraz chorizo. Chorizo to rodzaj kiełbasy z Hiszpanii, która słynie ze zdecydowanego i głębokiego smaku. Innym często spożywanym daniem w Hiszpanii są pierogi empanadas gallegas. Można użyć do nich wielu różnych farszy. Może to być farsz rybny warzywny, mięsny, z mięczaków lub skorupiaków. Miłośnicy polskich pierogów z pewnością będą nimi zachwyceni.

Kuchnię galicyjską i małopolską łączą jak widzimy składniki, z których wykonane są dania. Warzywa oraz przyprawy w nowej galicyjskiej odsłonie mogą sprawić, że wyjazd do Krakowa będzie wyśmienitym doświadczeniem nie tylko dla oczu, lecz również dla naszego podniebienia. Podczas wyjazdu do Małopolski polecamy przekonać się samemu, jak pyszne są lokalne dania.

Więcej o lokalnej kuchni można przeczytać tutaj: http://przeglad-turystyczny.pl/miasta/481-pyszny-wyjazd-do-krakowa-poznaj-lokalna-kuchnie

 

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.