Polish English German Russian
mapa atrakcji

Recenzje

Fortyfikacje w Polsce i Europie

Czytaj więcej: Fortyfikacje w Polsce i Europie 
ISBN: 978-83-7705-208-2
rok wydania: 2012
nr wydania: 1
oprawa: twarda
ilość stron: 208
format: 210/290

Gdzie kupić: Carta Blanca
Fortyfikacje w Polsce i Europie to świetna pozycja zarówno dla osób mocno zakorzenionych w tematyce fortyfikacji i obiektów militarnych, jak również dla tych mnie obeznanych w tej dość specyficznej tematyce, ale czujących potrzebę odkrywania niezwykłych miejsc, które mogą „opowiedzieć” swoją niezwykłą, często dziś zapomnianą historię. Czytelnik zostaje zabrany w podróż po Polsce i Europie, by zwiedzić wiele różnych, mało znanych i rzadko odwiedzanych obiektów, jak twierdze, forty, podziemia, obszary umocnione i kwatery dowodzenia.

Książka jest typowym albumem, w którym znajdziemy bardzo wiele doskonałych fotografii, przedstawiających poszczególne obiekty z różnych perspektyw. Każdy obiekt został w ciekawy i przystępny sposób opisany, dowiemy się o historii każdego z nich, poznamy ciekawostki związane z tymi miejscami. Opis często jest wzbogacony schematami rozmieszczenia fortyfikacji, fortów i zarysów linii obronnych, co ułatwia czytelnikowi wyobrażenie sobie ogromu niektórych założeń obronnych.

W większej części opisywane są obiekty znajdujące się na terenach Polski, co wcale nie oznacza, ze są to polskie obiekty… Przeciwnie, ze względu na burzliwe dzieje ostatnich wieków, na terenie ówczesnej Polski znajdują się twierdze pruskie i rosyjskie, umocnienia z czasów II wojny światowej wybudowane przez wojska niemieckie, ale również rosyjskie. Oczywiście również polskie fortyfikacje są w książce licznie reprezentowane. Ponadto autor przedstawia wybrane fortyfikacje i umocnienia z Finlandii, dawnej Czechosłowacji, Szwajcarii, Francji, Belgii i Niemiec.

Czytaj więcej: Fortyfikacje w Polsce i Europie

 

Wojna gruzińsko-rosyjska 2008. Przyczyny - przebieg - skutki.

Czytaj więcej: Wojna gruzińsko-rosyjska 2008. Przyczyny - przebieg - skutki.

premiera: 17.11.2009
ISBN: 978-83-76740-27-0
EAN: 9788376740270
rok wydania: 2009
nr wydania: 1
oprawa: miękka
il. stron: 224

Gdzie kupić: Wyd. Replika
Gdy w 1945 roku zapanował w Europie trwały pokój, który był następstwem szeregu rozmów, układów i porozumień, nawet wtedy ani na moment Rosja nie zaprzestała kontynuowania swojej hegemonistycznej polityki tam gdzie jej wpływy na to pozwalały. Szczególnie w krajach nad którymi rozciągała się jej polityczna dominacja, wynikła z traktatu Jałtańskiego. Historia konfliktu gruzińsko-rosyjskiego to dowód na słabą. podlegającą weryfikacji przez obce zewnętrzne siły, suwerenność Gruzji. Próba unormowania swoich wewnętrznych problemów społeczno-terytorialnych czy gospodarczo-ekonomicznych stała się tego smutnym przykładem. Niestety po raz kolejny stało się tak, że zawierane przymierza nie poparte odpowiednimi samodzielnymi działaniami na rzecz wzmocnienia obronności, a co za tym idzie suwerenności nie mogą być jej gwarantem.

Książka pozwala zrozumieć z jakimi problemami musiała się zmierzyć Gruzja oraz jakie zagrożenia istnieją lub do nie dawna istniały dla pozostałych narodów, które przynależały do byłego bloku komunistycznego. Ciekawym epizodem podjętym przez prezydenta Polski Lecha Kaczyńskiego i jego próba stworzenia przeciwwagi naciskających na nasz kraj sił, czy to ze wschodu, czy z zachodu, zakończyła się niestety wraz z jego śmiercią. Mam nadzieję, że ta lektura pomoże również w lepszym zrozumieniu sytuacji w Europie Środkowej i Wschodniej, w kontekście prowadzenia polityki zagranicznej, jak i w wewnętrznych problemach państw z tego obszaru.

Klaudiusz Piech
 

Polska Polityka Zagraniczna w XX i XXI wieku. Główne kierunki - Fakty - Ludzie - Wydarzenia

Czytaj więcej: Polska Polityka Zagraniczna w XX i XXI wieku. Główne kierunki - Fakty - Ludzie - Wydarzenia

premiera: 19.03.2009
ISBN: 978-83-60383-91-9
EAN: 9788360383919
rok wydania: 2009
nr wydania: 1
oprawa: miękka
il. stron: 332<

Gdzie kupić: Wyd. Replika
Gdy w 1945 roku zapanował w Europie trwały pokój, który był następstwem szeregu rozmów, układów i porozumień, nawet wtedy ani na moment Rosja nie zaprzestała kontynuowania swojej hegemonistycznej polityki tam gdzie jej wpływy na to pozwalały. Szczególnie w krajach nad którymi rozciągała się jej polityczna dominacja, wynikła z traktatu Jałtańskiego.

Historia konfliktu gruzińsko-rosyjskiego to dowód na słabą. podlegającą weryfikacji przez obce zewnętrzne siły, suwerenność Gruzji. Próba unormowania swoich wewnętrznych problemów społeczno-terytorialnych czy gospodarczo-ekonomicznych stała się tego smutnym przykładem. Niestety po raz kolejny stało się tak, że zawierane przymierza nie poparte odpowiednimi samodzielnymi działaniami na rzecz wzmocnienia obronności, a co za tym idzie suwerenności nie mogą być jej gwarantem.

Polska polityka zagraniczna w XX wieku była próbą wskrzeszenia naszego własnego samowładztwa na terenach byłych trzech zaborów odzyskanych po 1918 roku.Jest to historia narodu niezwykłego, którego miłość do ojczyzny nie wygasła pomimo 150-letniego okresu czasu oderwania od narodowej spuścizny Polskiej. Polska w XX wieku z całą pewnością zasługuje na miano Wielkiej. I to nie ze względu na obszar, ale na naród, który pomimo tak niesprzyjającej koniunktury, nie pogodził się nigdy z obcym jarzmem. To patriotyzm i miłość do ojczyzny uczynił wybitnych Polaków sławnych w Europie, jak również i na świecie. Książka ta pozwala zaznajomić się z polityką zagraniczną prowadzoną przez państwo polskie i jej najaktywniejszych przedstawicieli działających w swoim czasie

Klaudiusz Piech
 

Biała Śmierć - recenzja

Czytaj więcej: Biała Śmierć - recenzja
ISBN: 978-83-60383-59-9
EAN: 9788360383599
rok wydania: 2009
premiera: 25.05.2009
nr wydania: 1
oprawa: miękka
il. stron: 284
wymiar: 130/200

Gdzie kupić: Wyd. Replika
Autor rozpoczyna swą opowieść od wprowadzenia czytelnika w klimat w jakim wychowywał się i żył główny bohater Simo Hayha. Nadaje to książce charakter klasycznej powieści przygodowej a jednocześnie pozwala to czytelnikowi na głębsze i wyraźniejsze utożsamienie się z klimatem w jaki wprowadza nas narrator.

W trzecim rozdziale właściwa akcja książki rozpoczyna się na dobre i od tego momentu mamy do czynienia z powieścią strikte wojenną, złożoną, wielowątkową, bardzo plastyczną w odczycie. Pokonując kolejne rozdziały odkrywamy charaktery osób które towarzyszyły Simo w jego pobycie na froncie. Poznajemy historię przedwojenną porucznika Juutilainena. W sposób ciekawy opisane są jego perypetie podczas pobytu a raczej służby w Afryce. Po Jutilainenie przychodzi pora na Villiego Teittinena podpułkownika w armii Fińskiej. Autor rozbudowując wątki nie zapomina o tytułowej postaci i jej powiązaniach z różnymi sytuacjami oraz szeregiem postaci pojawiających się w książce.

Jak przystało na dobrą książkę wojenną, opisy życia żołnierskiego, sytuacji w jakich dochodzi na froncie, wyborów na tle moralnym oraz typowo techniczny aspekt walki, daje ciekawy obraz wojny, widziany oczami zwykłego żołnierza.

Czytaj więcej: Biała Śmierć - recenzja

 

Święta studnia. Tajemnica bunkra kapitana "Szramy"

Czytaj więcej: Święta studnia. Tajemnica bunkra kapitana
premiera: 26.08.2010
ISBN: 978-83-76740-30-0
EAN: 9788376740300
rok wydania: 2010
nr wydania: 1
oprawa: miękka
il. stron: 196

Gdzie kupić: Wyd. Replika
Książka jest drugą publikacją z cyklu STRZĘPY HISTORII, w której autor Ryszard Wójcik, jako niezależny dokumentalista, przedstawia losy grupy ludzi tropiących nieodkrytego jak do tej pory bunkra, w którym bronił się jeszcze długo po zakończeniu wojny ostatni oddział Narodowych Sił Zbrojnych (NSZ). Nie jest to typowa opowieść z ciągłą fabułą, autor przeplata tutaj teraźniejszość z przeszłością, dorzuca swoje wspomnienia z lat młodości. W związku z tym sam tytuł książki może czytelnika nieco zmylić, że będzie to historia o poszukiwaniach bunkra kapitana Szramy i historii związanej bezpośrednio tylko z tą właśnie historią. Jednak dzięki takiemu zabiegowi, do ostatnich stron czytelnik nie wie, czy udało się odkryć położenie tego tajemniczego bunkra?

Książka porusza temat tzw. ?żołnierzy wyklętych? czyli żołnierzy podziemia niepodległościowego, którzy stawiali opór próbom sowietyzacji Polski i podporządkowania jej ZSRR. Autor opisuje relacje członków NSZ oraz ludzi związanych swoją historią z tą organizacją. Z relacji tych wypływa dramat żołnierzy walczących w szeregach NSZ, nieraz walczących ramię w ramię z AK przeciw niemieckim okupantom. Żołnierzy, którzy przelewali krew i oddawali swoje życie za ojczyznę, a po wyzwoleniu przez ZSRR zostali uznani przez Polskę Ludową za bandytów, którzy mordowali Żydów i Polaków. Autor próbuje uświadomić czytelnika, że choć NSZ miały na swoich ręką niewinną krew, to jednak nie wszyscy jej członkowie uczestniczyli w tych niechlubnych czynach, a często gdy wstępowali w szeregi NSZ to była ich jedyna nadzieja na walkę z okupantem?

Grzegorz Marszałek
 

Podkategorie

Reklama

Reklama W Odtur

Partnerzy